Pages


Petikan Hadith Kelapan, Kitab "Empat Puluh Hadith Kelebihan Ilmu Dan Ulama'"

Kedai Buku Tinta Ilmu, Lot 2-8-8, Tingkat 1, Pusat Beli Belah Ole-Ole, Jalan Pinang A 18/A, Seksyen 18, 40200 SHAH ALAM, Selangor.

Monday, October 20, 2008

Pengantar Usul Fiqh

Semua ilmu agama mempunyai hubung kait, sama ada secara langsung atau tidak langsung. Oleh itu setiap individu hendaklah mendalami atau mempelajari semua ilmu tersebut untuk menjadi manusia yang berilmu dan beramal. Ilmu Usul Fiqh juga merupakan cabang kepada ilmu agama yang mana ia mempunyai hubungan yang erat dengan ilmu Fekah dan undang-undang. Ilmu Fekah ialah suatu ilmu tentang hukum-hukum syariat yang praktikal yang diperolehi daripada dalil-dalil yang tafsili, manakala undang-undang ialah suatu kaedah yang digunakan dalam menetapkan hukum, kemudiannya diperundangkan melalui badan perundangan yang tertentu.

Undang-undang Islam juga merupakan ketentuan syariat yang telah ditetapkan untuk dilaksanakan yang menjadi tanggungjawab pemerintah melaksanakannya serta menjadi tanggungjawab rakyat mematuhinya. Dalam perundangan Islam, segala undang-undang yang diperolehi adalah istinbat dan kesimpulan daripada pemahaman yang dibuat dengan berpandukan al-Qur'an, Hadis dan ijtihad ulamak.

Buku Usul Fiqh ini mengandungi 6 bahagian utama sebagaimana berikut :

- BAHAGIAN A : Pengenalan Ilmu Usul Fiqh
- BAHAGIAN B : Hukum Syarak
- BAHAGIAN C : Sumber-sumber Hukum
- BAHAGIAN D : Kaedah Pengambilan Hukum
- BAHAGIAN E : Ijtihad Dan Taqlid
- BAHAGIAN F : Qawa'id Fiqhiyyah

Harga = RM15.00
Mukasurat = 309
Penyusun = Ustaz Abdul Latif Muda & Ustazah Rosmawati Ali @ Mat Zin

2 Comments:

Fadhilah Jamaluddin said...
This comment has been removed by the author.
Fadhilah Jamaluddin said...

Salam, saya fdhilh binti jamaluddin. Saya telah membuat pesanan buku pengantar usul fiqh pada malam semalam, 5/3/14. Jadi, boleh saya tahu tempoh penghntaran buku ini kerana saya amat memerlukan buku ini. Terima kasih.

Popular Posts

Borang Pesanan / Soalan / Pendapat

Nama:
Nombor Telefon:
Alamat Surat Menyurat:
Alamat Email:
Pesanan:

Home

IKLAN!!!

IKLAN!!!
Sticker Keyboard Arab. RM 7.00 je satu...