Pages


Petikan Hadith Kelapan, Kitab "Empat Puluh Hadith Kelebihan Ilmu Dan Ulama'"

Kedai Buku Tinta Ilmu, Lot 2-8-8, Tingkat 1, Pusat Beli Belah Ole-Ole, Jalan Pinang A 18/A, Seksyen 18, 40200 SHAH ALAM, Selangor.

Tuesday, March 23, 2010

Sirah Nabawiyyah - Insan Teladan Sepanjang Zaman

Nabi Muhammad S.A.W. dilahirkan pada 571 Masehi melalui perkahwinan Aminah dengan Abdullah Bin Abdul Mutallib Bin Hasyim. Baginda adalah keturunan Nabi Ismail A.S. Bin Nabi Ibrahim A.S.. Nabi Muhammad S.A.W. adalah insan termulia melebihi tingkat dan darjat dari seluruh Nabi-Nabi dan umat manusia, bahkan seluruh makhluk-makhluk Allah S.W.T.. Sebab itu Rasulullah (Nabi Muhammad S.A.W.) bergelar "Rahmatal Lil 'Alamin" ertinya "Rahmat bagi seluruh alam".

Rasulullah diberi kitab Al-Quran, diutus oleh Allah untuk seluruh bangsa di dunia ini. Seperti Nabi-Nabi atau Rasul-Rasul Allah terdahulu baginda pun mengajar dan menyeru manusia supaya menyembah Allah. Nabi Muhammad S.A.W. adalah penutup dari sekalian Nabi dan Rasul. Agama Allah yang diwahyukan semenjak Nabi Adam secara bertahap-tahap lagi teratur dilengkapi dan disempurnakan Allah pada kenabian Muhammad S.A.W.. Sebab itu tidak akan ada lagi Nabi dan wahyu sesudah baginda.

Buku ini cuba mengupas sirah hayat Rasulullah bermula dari perlantikan baginda sebagai rasul, mukjizat-mukjizat yang membuktikan kerasulan baginda serta penentangan terhadap dakwah Rasulullah S.A.W. yang bertali arus sehingga dapat menubuhkan sebuah negara Madinah yang mementingkan hak muslim dan bukan muslim dijamin dalam sebuah perlembagaan.

- Penulis

Harga = RM35.00 (Sem) RM38.00 (Sab/Swk)
Mukasurat = 513
Penulis = Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat
Penerbit = Nufair Street Sdn Bhd

0 Comments:

Popular Posts

Borang Pesanan / Soalan / Pendapat

Nama:
Nombor Telefon:
Alamat Surat Menyurat:
Alamat Email:
Pesanan:

Home

IKLAN!!!

IKLAN!!!
Sticker Keyboard Arab. RM 7.00 je satu...