Pages


Petikan Hadith Kelapan, Kitab "Empat Puluh Hadith Kelebihan Ilmu Dan Ulama'"

Kedai Buku Tinta Ilmu, Lot 2-8-8, Tingkat 1, Pusat Beli Belah Ole-Ole, Jalan Pinang A 18/A, Seksyen 18, 40200 SHAH ALAM, Selangor.

Friday, May 31, 2013

Misteri Alam Kubur

Buku ini merupakan sebuah karya yang diadaptasikan daripada sebuah kitab klasik yang ditulis oleh Syeikh Daud bin Abdullah al-Fatani. Syeikh Daud al-Fatani merupakan salah seorang tokoh ulama Nusantara yang ulung yang telah meninggalkan jasa dan warisan ilmu sehingga dapat dimanfaatkan oleh kebanyakan umat Islam di Malaysia khususnya dan Nusantara amnya. Beliau telah mengarang pelbagai ilmu agama dalam aneka tajuk dan perbahasannya meliputi ilmu Fiqah, Usuluddin dan Tasawuf. Judul asal buku ini ialah Kasyful Ghummah pada Menyatakan Kelakuan Orang Mati dan Hal Hari Kiamat. Karya adaptasi ini diolah dalam bentuk gaya bahasa yang lebih moden supaya memudahkan para pembaca untuk memahaminya.

Selain daripada pengolahan semula karya Syeikh Daud al-Fatani melalui buku ini, turut dimasukkan sedikit perbincangan daripada sumber yang lain iaitu daripada kitab at-Tazkirah fi Ahwal al-Mauta wa Umur al-Akhirah oleh Imam al-Qurtubi membincangkan tajuk yang sama dibincangkan oleh Syeikh Daud dalam bukunya.

Sesungguhnya menyelami kandungan buku ini dapat menambahkan keimanan dan ketakwaan, yang mana ia adalah manifestasi daripada anjuran Rasulullah SAW supaya umatnya memperbanyakkan mengingati kematian. Dengan mengetahui misteri dan rahsia di alam kubur akan mengawal manusia daripada dihanyutkan oleh arus hawa nafsu yang sentiasa mendorong mereka ke arah keburukan.

- Penyusun

KANDUNGAN
  • Bahagian 1: Cabaran Kematian
  • Bahagian 2: Perpisahan Roh Dan Jasad
  • Bahagian 3: Cabaran Di Alam Kubur
  • Bahagian 4: Azab Dan Nikmat Kubur
  • Bahagian 5: Kesudahan Roh
Harga = RM22.00 (Sem) RM24.00 (Sab/Swk)
Mukasurat = 153
Penyusun = Ustaz Muhammad Ramzi Bin Omar
Penerbit = PSN Publications Sdn Bhd
 

0 Comments:

Popular Posts

Borang Pesanan / Soalan / Pendapat

Nama:
Nombor Telefon:
Alamat Surat Menyurat:
Alamat Email:
Pesanan:

Home

IKLAN!!!

IKLAN!!!
Sticker Keyboard Arab. RM 7.00 je satu...